Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een behandelmethode die de laatste 20 jaar vernieuwde aandacht heeft gekregen. Het gaat hierbij om behandeling van locale verhardingen in spieren. Deze verhardingen mogen vertaald worden als plaatselijke verkrampingen. Vroeger werden deze verkrampingen ook wel aangeduid als 'knoop'. In de literatuur komen meerdere termen voor maar één van de meest voorkomende is het myofasciale triggerpoint. Zij zijn in de spier voelbaar als plaatsen waar het weefsel veel steviger aanvoelt. Dat komt omdat er veel spanning in die knoop zit. Tijdens een behandeling met dry needling wordt geprobeerd de knoop te laten ontspannen. Als dat lukt zal pijn die door de knoop werd veroorzaakt afnemen.

Klachten

De aanwezigheid van een triggerpoint veroorzaakt vaak pijn in rust, soms ook uitstraling, pijn en/of tintelingen in arm of been, moeilijk bewegen alsof er weerstand in het bewegen zit, een gevoel van krachtsvermindering en een verminderde beweeglijkheid. Een knoop is soms spontaan pijnlijk en ook bij palpatie. Soms veroorzaakt een knoop alleen pijn als de spier waarin die zit wordt aangespannen.

Behandeling

Behandeling van een triggerpoint kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door frictioneren of rekken. Dry needling richt zich op beïnvloeding van myofasciale triggerpoints met gebruikmaking van acupunctuurnaaldjes. Het door de behandelaar voelen van de knoop, is een voorwaarde voor het kunnen behandelen door middel van dry needling. Een knoop is in de spier voelbaar als een dun worstje of een strakke band. Drukken op de knoop wekt vaak hetzelfde gevoel als van de klacht op. Het inbrengen van de naald is bijna altijd gevoelloos. Later ontstaat een gevoel van stijfheid of spanning in de spier. Door het aanprikken van de knoop wordt een aanspanreflex opgewekt. Dat is voelbaar en wordt door veel mensen omschreven als een electrisch schokje. Voor het beste resultaat is het beter alle aanwezige myofasciale triggerpoints te behandelen en niet te wachten met andere tot een volgende behandeling.

Behandeling met dry needling kan op zichzelf staan maar is meestal onderdeel van een andere behandeling als fysiotherapie of manuele therapie.

Reacties

Na het inbrengen van de naald ontstaat een gevoel van diep, strak, gespannen gevoel in de betreffende spier. Het raken van de knoop doet de spier als reflex kort aanspannen. De mate waarin is afhankelijk van de mate van spanning in de knoop. Door het reflexmatig aanspannen van de spier neemt de spanning in het triggerpoint af en daardoor ook het pijngevoel. Vaak wordt aangegeven dat de bewegingen vrijer en minder geremd voelen. Na de behandeling is er een gevoel van stijfheid, vermoeidheid of gewoon zwaarte in het behandelde gebied en in het gebied van de uitstraling, als van uitstraling sprake was. Hoelang dat gevoel blijft varieert meestal van een paar uur tot 1 tot 2 dagen. In een heel enkel geval kan de spier tot 3 dagen gevoelig zijn. Ook al kan het anders aanvoelen en lijkt het alsof de spier niet meer wil, de spier kan alles en doet gewoon zijn of haar werk.

Meestal zijn de klachten niet met één behandeling verdwenen. Hoeveel behandelingen met dry needling nodig zijn is moeilijk te voorspellen.

Begin vorige eeuw rond 1930 is Jane G. travell begonnen met het stevig op de kaart zetten van dry needling. In een later stadium ging zij samenwerken met David G. Simons. Samen hebben zij hun gezamenlijke kennis in twee boeken samengevat. Deze boeken gelden nog steeds als standaardwerken op het gebied van dry needling.